Teacher training Ashtanga Vinyasa yoga en de link met coaching

Op 30 maart 2018 heb ik de Teacher Training Wat is Ashtanga Vinyasa Yoga? afgerond.  De opleiding werd door Defensie aangeboden en verzorgd door De Nieuwe Yogaschool van Johan Noorloos. Defensie investeert in hun medewerkers, onder andere door ze yoga lessen aan te bieden en draagt daardoor bij aan hun duurzame inzetbaarheid.

Naast mijn werkzaamheden als (loopbaan)coach, bied ik wekelijks (inloop) yogalessen aan op een aantal brigades van de Koninklijke Marechaussee of militaire kazernes. De doelgroep is enorm verschillend. Van jong tot oud, jongens en meiden, mannen en vrouwen, lenig en stijf, iedereen kan aan yoga doen. Het is een actieve manier om adem, lichaam en geest met elkaar te verbinden.

Ik zie een waardevolle koppeling met coaching. Wat je op de yogamat tegenkomt geeft belangrijke informatie over wat je in de dagelijkse leven ervaart en omgekeerd.

  • Voel je wat er in jouw lichaam en geest gebeurt?
  • Welke signalen krijg je binnen, pak je op en negeer je?
  • Herken en respecteer je jouw eigen grenzen?
  • Hoe ga je om met weerstand?
  • Ben je jezelf bewust dat je gedachten hebt en dat je niet je gedachte bent?

Dit soort vragen stel ik ook bij loopbaan- en coachgesprekken en de antwoorden die na onderzoek ontstaan zijn vaak de oorzaak van problemen en succeservaringen.
De 3 basisvragen bij loopbaanbegeleiding zijn:

  • Wie ben ik?
  • Wat kan ik?
  • Wat wil ik?

Deze vragen zijn eenvoudig gesteld, maar blijken in de praktijk door velen vaak lastig te beantwoorden. Door meditatie en yoga kan het gebeuren dat de antwoorden zich ‘als vanzelf” aandienen.

Hoewel ik enkele jaren geleden zelf nog erg sceptisch was over yoga, heb ik inmiddels ervaren wat yoga voor mij betekent. Yoga is voor mij inmiddels een waardevolle aanvulling op mijn van nature drukke en sportieve DOE-modus. Een modus die veel militairen blijken te herkennen. Van DOEN naar ZIJNvan HUMAN-DOING naar HUMAN-BEING!

Ik heb door de yoga opleiding geleerd om mindful, met een milde glimlach en zelfcompassie op zoek te gaan naar mijn ware ik. Ik werd mij bewust van de wonderbaarlijke verbinding van adem, lichaam en geest en het besef dat elk lichaam vooral gevoeld wil worden. ‘Luisteren’ en vervolgens handelen naar de signalen van mijn lichaam heeft mij inmiddels al veel gebracht. Daarnaast ben ik bewust geworden van het verschil tussen mij en mijn ego. Tot slot een bewustwording dat ALLES van voorbijgaande aard is. Niets blijft zoals het is; alles verandert voortdurend. Anischa!

Dat geldt voor elke levende cel, elke gewaarwording in je lijf, elke vorm van weerstand in je eigen lichaam, maar ook voor elke situatie in je dagelijkse leven. Bovenstaande besef creëert fysieke en mentale ruimte, balans en rust en blijkt vaak een opening naar een volgende stap te zijn.

In mijn vrije tijd bied ik ook buiten Defensie Ashtanga Vinyasa yogalessen (power flow) aan bij de yogapraktijk van mijn echtgenote Yogalexandra in Weert.
Tevens bieden wij (bedrijfs)yoga op locatie aan, voor zowel Yin, Hatha en Ashtanga Vinyasa yoga. Zie ook www.yinyogaweert.nl.

www.yinyogaweert.nl

Onderstaand een link naar een artikel over yoga binnen Defensie.
“Yogadocent Noorloos denkt veel voor het leger te kunnen betekenen. Veel mannen denken plat gezegd vooral aan carrière maken, voetbal en seks. Het mooie van yoga is dat ze dat ook gewoon kunnen blijven doen als ze dat willen. Yoga geeft hen alleen meer kwaliteit van leven en maakt hen bewuster.” Noorloos is juist niet van de ‘zweverige aanpak’. Ook militairen die zich al suf trainen om fit te blijven hebben baat bij de lessen die hij geeft, is zijn overtuiging. “Mijn oefeningen zijn hele stevige work­outs. Daar worden militairen absoluut sterker van. Maar vooral ook lenig.”

 

Yoga als coachinstrument
Yoga als coachinstrument

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *